Audi Sq7 engine rattling when cold

hope you guys are well.

Having a nightmare with an Audi dealer(London area) over the last few months, still having on going issues. Even after most recent repairs (door trims at bottom of door loose and not sure why they had to be painted and re fitted, re pads changed, inter cooler not switching off, cold start noise, Audi dealer stealing items from my vehicle), I have not really been given a written report on the outcome.

More insulting is that they are telling me that they wont sell me another car and question my trust in them. In addition, the 2 free services that were part of the promotion on purchase still have not been attached to my vehicle.

The question I have for you guys, is that when starting the Q7 from cold start or after several hours (3 Diesel Tdi 3.0 V6) as soon as the vehicle fires up, there is a noise that lasts about one second or 2, like a rattle/ticking noise. As if its like oil is delayed reaching the top of the engine. Its been with Audi dealer for a week/2 weeks and they tell me its normal, even though I question oil levels and prove to them that it needed topping up after the alleged 145 point check.

Are there any common faults with this model or characteristic? Vehicle has only done 23k miles and is a 2010 model.

Your help will be much appreciated as don’t know where to turn to.

Many thanks in advance

this noise you have described lokks like timing chain noise which is quite common problem but with older 3.0tdi engines from beginning of production in 2005-2006 it may be just not enough engine oil or faulty tensioners but your car is 2010 so very strange as from 2008 I think they changed design of tensioners to be more reliable.

Sent from Galaxy S4 using Tapatalk

this noise you have described lokks like timing chain noise which is quite common problem but with older 3.0tdi engines from beginning of production in 2005-2006 it may be just not enough engine oil or faulty tensioners but your car is 2010 so very strange as from 2008 I think they changed design of tensioners to be more reliable.

Sent from Galaxy S4 using Tapatalk

Very concerned if it is.

Audi ignoring me as usual.

The noise not all the time. Like today on cold start, did not do it as vehicle was left for 2 days with out being fired up. Seem to get the noise more when vehicle used daily.

Vehicle only down 23k miles, so timing chain?

Your help will be much appreciated

Could you post a video of the sound?

Would help us alot. At 23k I wouldn’t hope to think its the chains.

Could you post a video of the sound?

Would help us alot. At 23k I wouldn’t hope to think its the chains.

Tried this morning to video this from my Iphone, and when the vehicle started it was ok. Vehicle was left for a few days.

If it was chain, would it do this on all starts? Cold and warm?

Tried this morning to video this from my Iphone, and when the vehicle started it was ok. Vehicle was left for a few days.

If it was chain, would it do this on all starts? Cold and warm?

Anyone else with q7 hear anything similar?

I’ve got the same year as you, and I don’t get any of the noises you describe. I doubt it’s the chain but you might have a noises injector or piece of heat reflector lose of not fixed properly

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Tried this morning to video this from my Iphone, and when the vehicle started it was ok. Vehicle was left for a few days.

If it was chain, would it do this on all starts? Cold and warm?

no idea, take a vid anyway and let us hear.

no idea, take a vid anyway and let us hear.
Cheers will do.

If the q7 is not used for a days then on start no noise. If used in morning then at night(so daily) then noise.

Got out appointment with another dealer to listen to others! Then review.

Audi idea of sorting a problem.

starter motor ? Could this be it? U guys have a slight delay when turning on? Only done 23k miles

If the q7 is not used for a days then on start no noise. If used in morning then at night(so daily) then noise.

Got out appointment with another dealer to listen to others! Then review.

Audi idea of sorting a problem.

starter motor ? Could this be it? U guys have a slight delay when turning on? Only done 23k miles

Cant seem to download video

Upload it to youtube and paste the link in here

Sent from my iPhone using Tapatalk

Upload it to youtube and paste the link in here

Sent from my iPhone using Tapatalk

took the q7 to another main dealer today. They started another 3 q7’s and all of them did not do the same noise.

i then left mine for 30 mins and turned it on in front of the service manager and their head technician. First thing they said, it sounds like the start of a chain problem.

I now have to take the vehicle back for them to do cold start check on the chain and tensioners.

what and how can this be done?

also, relunctant to use the vehicle as will this cause damage? Or because it’s been reported back I December would of this cause damage? Cam?

Nightmare of an experience. Worth giving it back and running? Having to take several days off work now to sort out. Comparing this to mercedes I would of had the vehicle picked up and a courtesy car given with in the day.

took the q7 to another main dealer today. They started another 3 q7’s and all of them did not do the same noise.

i then left mine for 30 mins and turned it on in front of the service manager and their head technician. First thing they said, it sounds like the start of a chain problem.

I now have to take the vehicle back for them to do cold start check on the chain and tensioners.

what and how can this be done?

also, relunctant to use the vehicle as will this cause damage? Or because it’s been reported back I December would of this cause damage? Cam?

Nightmare of an experience. Worth giving it back and running? Having to take several days off work now to sort out. Comparing this to mercedes I would of had the vehicle picked up and a courtesy car given with in the day.

Had confirmation that the chain and tensioners need changing. Thinking of giving it back. How can I trust anything the initial dealer did.

Adblock
detector